Twee huizen op de Müllerpier / by Ginette Blom

 

De bouwvergunning is binnen, de grond gekocht en de tekeningen zijn bijna klaar. Als alles goed gaat gaan we in maart 2017 starten met de aanleg van de gezamenlijke funderingen. We hebben het met alle kavelaars voor mekaar gekregen om die collectief te laten aanleggen. Daarna bouwt iedereen in zijn eigen tempo verder.

In de afgelopen periode heb ik in samenwerking met dJGA architecten opdracht gekregen voor het ontwerp van het buurhuis. Een unieke kans beide woningen (kavel 12 en kavel 13) als een ensemble te ontwerpen. Ook een unieke kans om daarin de samenwerking met mijn partner Roelof Gortemaker verder uit te breiden.

Nu kan het snel gaan: beide woningen worden als passiefhuis gebouwd met behulp van een massief houten constructie die in Oostenrijk wordt geprefabriceerd. Zodra het casco in de fabriek gereed is staat het in twee weken in elkaar. Daarna kunnen we, als we tenminste (tijdelijke) trappen hebben, al binnen aan de slag. Ons eigen huis beschouwen we als een groeiend kunstwerk, waaraan we kunnen schuren en schaven, en dat geeft wat ruimte in de ideevorming en planning. We nemen de bouw van de woningen zelf aan om zo grip te houden op de kosten, en het is enorm leerzaam om echt zelf met behulp van kleine partijen te bouwen, al hebben we dit beiden al eens eerder gedaan. ‘Architecten moeten bouwen’ is het motto. Al hebben architecten eigenlijk nooit tijd voor praktische zaken. Dus juist daarom. Nu nog volop bezig met offertes aanvragen…