waterfront
       
     
gevels zuidzijde | south facade
       
     
studio
       
     
kookplek | cooking area
       
     
kookplek | cooking area
       
     
woonruimte | living space
       
     
lichtschacht | light shaft
       
     
oplaadplek / charging unit
       
     
TRAP | STAIRS
       
     
TERRAS | TERRACE
       
     
groene muurafdekkers | green terrace wall covers
       
     
badruimte / bath zone
       
     
SLAAPRUIMTE | SLEEPING ZONE
       
     
gevels NOORDzijde MET GARAGES | NORTHfacade WITH GARAGES
       
     
DOORSNEDE | SECTION
       
     
nominatie  / nomination Rotterdam Architectuurprijs 2018
       
     
waterfront
       
     
waterfront

De woningen aan het Müllerhoofd 111 en 113 zijn als een ensemble ontworpen. Ze zijn vernoemd naar het echtpaar Kröller-Müller waarvan de geschiedenis op deze pier begon met de liefde van Helene Müller - wier vader hier het Stuwadoorsbedrijf Müller&Co bestierde - voor Anton Kröller, haar vaders zakenpartner. Net als zij hebben de nieuwe bewoners een grote interesse voor beeldende kunst, vormgeving en architectuur.

De twee eigentijdse stadswoningen zijn als passiefhuis ontworpen om vooruit te lopen op de wetgeving van 2020: zeer goed geïsoleerd, driedubbel glas en een zo laag mogelijk energieverbruik. Veertien zonnepanelen leveren het grootste deel van de energiebehoefte. Bijzonder is de massief houten constructie die voor een aangenaam binnenklimaat zorgt. Grote vensters zorgen voor overvloedig daglicht en bieden een spectaculair uitzicht op de Nieuwe Maas.

Ontwerp: Blom ontwerpen in samenwerking met Gortemaker Algra Feenstra architects.

gevels zuidzijde | south facade
       
     
gevels zuidzijde | south facade

Fotografie: Ruimtes in Beeld, Rob van Esch.

Het Möllerhuis op nr. 111 (rechts) is ontworpen voor de architecten zelf. Alle ruimtes zijn georganiseerd rondom een lichtschacht die het daglicht zacht verspreidt over de zes niveaus. Als in een ‘gestapelde bungalow’ is er contact tussen alle ruimtes, van entree tot zolder, terwijl de splitlevels de functies een eigen plek geven. Aan de zuidzijde bevinden zich de functies entree, werken, wonen en slapen, aan de noordzijde koken, studeren, atelier en logeren. Scheidingen tussen ruimtes zijn uitgevoerd in glas of als open lattenstructuren. Getracht is om de grenzen tussen boven en beneden, tussen plastiek en ruimte, tussen schilderij en uitzicht, te laten vervagen.

Het casco is volledig samengesteld uit kruislaags verlijmd hout (KLH) en bekleed met ruwe baksteen. Ranke zinken kaders omlijsten de diepe neggen die ontstaan door het dikke isolatiepakket. In het lichte interieur is afwisselend het blanke hout in het zicht gelaten of stukwerk toegepast. De aanwezige kunstwerken komen daardoor goed tot hun recht. De vloeren zijn voorzien van een duurzame gietvloer op basis van kurk.

Wonen aan de nieuwe Maas is een bijzondere beleving door de altijd bezige scheepvaart en de reflecties op het steeds bewegende water. Iedere ruimte biedt een andere beleving op dit schouwspel. Waar in de woonruimte aan de zuidzijde het uitzicht spectaculair groots en weids is, versmalt in de slaapruimte het beeld op het water tot een horizontale uitsnede waarin geen kade of oever te zien is. Aan de noordzijde ligt de nadruk op de verbinding met het nabije stedelijk leven.

De woning is op maat van de huidige bewoners, maar ook toekomstbestendig. In de ruimte die nu als studio en archief wordt gebruikt zijn alle voorzieningen al aangebracht om er later een slaapkamer met sanitair van te maken. Ook niveau zes is aan te passen naar twee of drie kinderslaapkamers met een eigen badruimte. In de lichtschacht kan zelfs nog een dakopgang of lift worden gemaakt. De eigentijdse stadswoning draagt bij aan de verankering van het stedelijk leven op de Müllerpier en zal hopelijk nog vele generaties verwelkomen.

studio
       
     
studio
kookplek | cooking area
       
     
kookplek | cooking area
kookplek | cooking area
       
     
kookplek | cooking area
woonruimte | living space
       
     
woonruimte | living space
lichtschacht | light shaft
       
     
lichtschacht | light shaft
oplaadplek / charging unit
       
     
oplaadplek / charging unit

foto: Anna Kooiman

TRAP | STAIRS
       
     
TRAP | STAIRS
TERRAS | TERRACE
       
     
TERRAS | TERRACE
groene muurafdekkers | green terrace wall covers
       
     
groene muurafdekkers | green terrace wall covers
badruimte / bath zone
       
     
badruimte / bath zone
SLAAPRUIMTE | SLEEPING ZONE
       
     
SLAAPRUIMTE | SLEEPING ZONE
gevels NOORDzijde MET GARAGES | NORTHfacade WITH GARAGES
       
     
gevels NOORDzijde MET GARAGES | NORTHfacade WITH GARAGES
DOORSNEDE | SECTION
       
     
DOORSNEDE | SECTION
nominatie  / nomination Rotterdam Architectuurprijs 2018
       
     
nominatie / nomination Rotterdam Architectuurprijs 2018

Het Müllerhuis is een van de vier genomineerde woningen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018

Uit het juryrapport:

Op de kop van de Müllerpier waar oorspronkelijk een appartementengebouw was gepland, verrijst een bijzonder project met 18 individuele woongebouwen. Voor de ontwerpen gold een reeks richtlijnen op het gebied van afmetingen en materialen. Tegelijkertijd was er volop ruimte voor individuele ideeën en uitwerkingen, met voor elk kavel een eigen architect en bouwer. Grote kracht schuilt hier in het principe van eenheid in veelheid: deze woongebouwen tonen elk een eigen interpretatie van het wonen op deze plek, terwijl ze ook samen een sterk geheel vormen.

Vier van deze woongebouwen die het afgelopen jaar in gebruik zijn genomen, werden ingediend voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018. De vakjury spreekt haar waardering uit voor de kwaliteit van deze individuele woongebouwen, maar ziet ook grote kwaliteit in het samenspel daartussen. Het was voor de jury aanleiding om deze inzendingen gezamenlijk een plek toe te kennen in de juryselectie van dit jaar. Het gaat om: Huis aan de Maas, Müllerhuis, Energieke woning Müllerpier en Müllerpier: lifetime-woningen.

De vier woongebouwen op de kop van de Müllerpier zijn onderdeel van het project Create [at] Müllerpier, een ontwikkeling van Blauwhoed in samenwerking met AM B.V. De kavelpaspoorten hiervoor werden opgesteld door KCAP.