In de krant by Ginette Blom

Van een blog over de aanleg van de funderingen naar een artikel over een af huis in de krant. Daar zit natuurlijk een hele tijd tussen. Tegelijkertijd bouwen en schrijven gaat blijkbaar niet. Maart 2018 zijn we verhuisd, en nu, bijna een jaar later wonen we in een supercomfortabele woning. Het huis functioneert als werkplek, atelier, ontmoetingsplek voor kinderen en vrienden en sinds een maand klinkt er een piano door het huis. Ook het huis dat we voor de buren ontwierpen (zie Kröllerhuis op deze website) is helemaal af en bewoond. En dan belt de krant…tekst: Suzanne Eijgenraam, Algemeen Dagblad.

Algemeen_Dagblad_Rotterdam_Müllerhouse.jpg

Grond onder de voeten by Ginette Blom

Ook een houten huis heeft stevige voeten nodig en vandaag zijn de betonnen funderingen gestort: de eerste grote stap in de realisatie. In de tussentijd vinden er allerlei werkzaamheden plaats in werkplaatsen zoals in Oostenrijk waar het massief houten casco wordt geproduceerd, in Delft waar de trappen worden gebouwd en in Gouda waar de passiefkozijnen voorzien van drielaags glas, grotendeels gereed staan voor plaatsing. Zo staan er als de houten casco’s voor de twee woningen worden geleverd  al snel ‘echte huizen’, compleet met trappen, ramen en deuren. Als de bouwstroom is aangesloten wil ik er zo snel mogelijk een lamp in laten branden, waardoor het huis er zal uitzien als een grote houten lampion.

Ons bouwteam is compleet: we nemen het project namelijk zelf aan en dat vraagt veel coördinatie. Gelukkig hebben we goede mensen om ons heen verzameld. Vandaag het bouwbord naar de repro gestuurd. Een vlag moet nog gekocht, de bouw gaat straks zo snel dat we in 4 dagen op het hoogste punt zijn. Dat we niet bouwen zoals iedereen merken we wel in de begripsvorming: als enige van de 18 bouwers geen kruipruimte, hemelwaterafvoeren die in het beton zijn gestort, in sommige ruimtes geen hol plafond of wand waar je lekker allemaal leidingwerk kunt verstoppen: we moeten blijven uitleggen en straks veel controleren. De intensieve fase tekenen en rekenen is gelukkig voorbij. Heel verrassend was het bezoek aan de leverancier van de kozijnen: daar stond ‘ons’ keukenraam, bijna zo breed als de woning zelf, waardoor ik straks mijn vriend en onze buren zie thuis komen, de buurtkinderen kan zien spelen en eindelijk daglicht heb op het aanrecht. Ik verheug me op de studioruimte aan de kade, werken met de deur open, de ronkende schepen die traag voorbij varen. Nu de funderingen de contouren letterlijk hebben laten stollen mogen deze gedachten stap voor stap dichterbij komen.

Het bijna 6 meter brede keukenraam in de werkplaats van Houtman Gouda.

Het bijna 6 meter brede keukenraam in de werkplaats van Houtman Gouda.

Huis op de Müllerpier by Ginette Blom

 

Vorig jaar schreven wij ons in voor een bouwkavel op de Müllerpier in Rotterdam en kregen deze ook toegewezen. Een prachtige kans voor het ontwerp van een eigen huis op een al even prachtige locatie aan de kade van het Müllerhoofd met direct zicht op de nieuwe Maas. Stedenbouwkundig bureau KCAP is verantwoordelijk voor het kavelpaspoort waar in de bouwregels staan omschreven zoals bouwhoogtes en materiaaltoepassingen. De indeling van de woning en de gevels zijn grotendeels vrij, het geheel krijgt samenhang door toepassing van dezelfde metselsteen voor alle woningen. Samen met 17 andere 'kavelaars' wordt gewerkt aan dit unieke plan en worden mogelijkheden voor samenwerkingen onderzocht. Tijdens twee bijeenkomsten bij KCAP zijn de individuele plannen bij elkaar gebracht en werden maquettes tegen elkaar geschoven. Stap voor stap groeit er een beeld van een levendig kadefront.

Create@Müllerpier is een ontwikkeling van Blauwhoed. http://www.createatmullerpier.nl